Sütés előtt:
Sütőből kivéve:
Hozzávalók:
A mázas bevonathoz:
v 1 tojás fehérje
v édesítőszer
A tésztához:
v 2 ½ bögre liszt
v egy csipet só
v ½ teáskanál sütőpor
v
v 1 evőkanál édesítőszer
v 1 tojás sárgája
v 6 evőkanál hideg víz
A töltelékhez:
v 3 db alma
v ½ bögre édesítőszer
v 2 evőkanál liszt
v 1 teáskanál őrölt fahéj
Elkészítése:
Összekeverem a sütőport és a lisztet, valamint a sót egy edényben.
A vajat kis darabokra vágom, s kézzel keverem a liszthez, míg morzsakupacre nem emlékeztet. Belekeverem az édesítőszert. Ujjammal fúrok egy lyukat a keverék közepén, s hozzáadom a tojássárgáját, valamint a vizet. Alaposan összegyúrom a száraz alapanyagokkal, hogy kemény tésztát kapjak. Golyót formázok belőle, becsomagolom és 30 percre hűtőbe teszem.
Ezalatt meghámozom és kicsutkázom az almákat, majd vékonyan felszeletelem.Összekeverem a fahéjat az édesítőszerrel, és rászórom az almaszeletekre.
Levágom a tészta harmadát, s félre teszem, mert ez lesz a pite teteje.
Enyhén lisztezett deszkán kinyújtom a maradék tésztát, majd egy
Belekanalazom az almát a formába, majd kinyújtom a félretett tésztát, és lefedem a pitét. A lelógó széleket óvatosan benyomkodom.
Megkenem az enyhén felvert tojásfehérjével, s egy késsel lyukat végok a tetejébe, hogy a gőz távozni tudjon. Majd vékonyan megszórom édesítőszerrel.
Közepes tűzön előmelegített sütőben 1-1 ½ óráig süssük. Ha a pite barnulni kezd, a sütőt kisebb fokozatra kell venni.
Megjegyzés:
Nekem nagyon kemény lett a pite. Margarinnal készítettem, ezért azt hiszem nem hiába írta a recept a vajat. Valamint valószínű, hogy több sütőpor is kell hozzá, mint amennyi a receptben áll.